Herrgårdens historia

Den första Herrgården låg sydväst om södra byggningen (dvs. Geijersholm Bruk) på 1800-talet och kallades för inspektörbostad. Den andra Herrgården, som brann ner, låg ungefär där den nuvarande ligger och kallades förvaltarebostad. Men den som finns nu har alltid varit Herrgården och var bostad för forstmästare och jägmästare till slutet av 1940-talet.
(källa: Gustavabygden 2009, nr. 56)

Herrgården är registrerad hos Lantmäteriet sedan 1929. Tidigaste ritningar av nuvarande huset härstämmar från 1901 då herrgården skulle bli skogsförvaltarens bostad.   

Ritning (visas i husets gästlounge på första våning)

Foton här nere är från 1907 som tydligt visar ett färdigt och etablerad herrgård! Kul att se att byggnads utseende är nästan oförändrad än idag.

Geijersholm Herrgård 1907 (fotograf: Greta Bronell)
Källa: Tekniska Museet (digitala arkiv)

Denna bild från 1944 visar hur annorlunda uppfarten är jämfört med hur det ser ut idag, med gräset istället för grus. Rankor på huset är borta idag med. Kanske en inspiration för framtida ändringar till utsidan?

I bygden och i Hagfors kommun så känner många till herrgården som "Lionsgården", för det var Lions förening som ägde huset i många år, tills det blev köpt av Jan & Hanneke van der Zanden (också de från Nederländerna) år 2010 som renoverade huset helt. Och det är det huset som ni ser och upplever idag.

Medan vi, som nya ägare sedan juni 2017, sakta men säkert får ordning och reda på huset och B&B verksamheten, så kommer vi att undersöka historien bakom huset så gott vi kan och kommer att tillägga information om detta på denna sidan.